Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak jak jim bylo U Kalicha pane Švejk...

vítá Švejka doma svojí oblíbenou větou paní Mullerová, když slyšela bouchnout dveře do kuchyně. Richtig paní Mullerová, vedli jsme u stolu velice učenou, přímo filosofickou debatu na téma…  

marionety.

Ježiši pane Švejk, co to je zase za slovo. To je nějaká latina či co. Vždyť věděj, že mám za sebou jen 3 třídy obecný. No vědí přeci že pocházím z chudé rodiny, takže na školu nebyl čas. Já musela už od svých 5 let chodit s naší kozou na pastvu a tam jí hlídat celej den, aby se nám nezatoulala. Škola neškola, ta nám mlíko nedá. Tak povídaj pane Švejk.

Švejk se nenechal dlouze pobízet a už už chtěl zelehnout do postele. Aspoň si ty boty zujou pane Švejk, já jim nově povlíkla ty jejich peřiny. Švejk po vojensku zasalutoval, řka provedu, a než bys řek švec, skočil vyzutý do postele. A když se uvelebil milým hlasem pověděl..

Paní Mullerová, přinesou mi viržínko. Já když mluvím a přitom přemýšlím, musím mít něco v hubě. Po tom smíchovským pivíčku mám chuť na viržínko. 

Už jim ho nesu pane Švejk a ráčej ho zapálit? To už zvládnu sám paní Mullerová a vyndal z kapsy sirky značky Solo Sušice. Ty jsou nejlepčí paní Mullerová, ty škrtaj i když jsou vlhký. Proto je  takový problém je sehnat. Měli jich až v trafice Na Příkopech. Prý je přednostně lifrujou na tu frontu. To věděj. Voják bez cigárka je jako bez olova puška.

Pane Švejk, já jsem už tak netrpělivá, vyprávěj, co to je ta marioneta. To bude něco z divadla že? Skoro to uhádla paní Mullerová, jsou blízko jako naše rakousko-uherská armáda k vítězství.

Švejk se zavrtěl v posteli, podložil si hlavu polštářem, zasnil se a labužnicky potáhl z viržínka. Teď si připadám, jak když ti indiáni vypouštěli kouřová znamení. Jejkote mankote pane Švejk, oni zase někomu něco signalizujou. A já myslela… Vědí paní Mullerová, raděj jim budou vysvětlovat co to je ta marioeneta. 

Vědí, to je loutka, paňák, mužského pohlaví, ženského pohlaví i zvířecího pohlaví a oni se ovládají shora pomocí provázků. No a ten kdo ty loutky jako vede, bývá KRIT. Tedy aby rozuměla, bývá skryt.

A proč pane Švejk. No proto, že ON je právě ten nejdúležitější člověk. Dúležitější než ta marioneta, ta loutka, ten paňák. Rozuměj?

Moc ne. A oni tam tohle pane Švejk řešili s pánama U Kalicha tak dlouho? To jsem teda ráda, že už konečně neřešej tu jejich politiku, ale tu kulturu. Z toho šlamastika nekouká.

Jenže to se mejlej paní Mullerová. To takhle jeden doktorskej pán se taky mejlil a místo slepýho střeva vyřízl jednomu jednookýmu chudákovi druhý oko. Prý slepák jako slepák. To je hned, než byste řekla švec paní Mullerová.

Ale maj pravdu. My se tam bavili o tý kultuře, jako o těch loutkách a tu si k nám přisedl jeden votrapa a říkal, že když mu zaplatíme pivo a rum, tak nám řekne co je loutka.
No, my byli všici zvědavý. Tož, pan řídící mu zaplatil. Když ten votrapa dopil pivo a rum, utřel si šedý vous a řekl. 

Loutka je i náš Císař pán a celej jeho dvůr.

Pan řídící i pan prokurista se hned pokřižovali, otáčeli, zda jich nikdo neslyší. To víte, to je vošajstlich takhle mluvit o Císaři pánu a jeho dvoru. V hospodě se lecos kecne a hned je malér. Přesto jsem se nad tím zamyslel a říkal jsem si, samozřejmě v duchu, že by byli ještě vyšší páni než náš Císař pán, a podíval jsem se na jeho obraz vedle výčepu.

Vědí paní Mullerová, i hostinskej Palivec říkával, že nejhorší jsou ty šedý eminence. Ty prej stojej v pozadí a tahaj za ty provázky a kvůli tomu prej vznikla ta Velká francouzská revoluce, páč těch panskej intrik už měli lidi dost.

A co náš Císař pán, ptala se paní Mullerová. Švejk si opět potáhl z viržínka, a pak filosoficky, ba přímo prorocky řekl.

Do roka a do dne. A pak Bůh suď.

Možná je to fikce, možná ne. Kdo ví?

Z možných myšlenek pana Švejka sepsal: Chalupský Pavel

Autor: Pavel Chalupský | úterý 21.3.2023 7:40 | karma článku: 11,15 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

které si pamatujeme celý život. A mohou to být náhodní lidé, náhodné věty. Tak to v životě chodí. Nic není náhoda, je to jen zatím nepoznaná zákonitost. Proto se nám v určitý okamžik...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88 | Přečteno: 116x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

Opravdu. Zkusme si nestěžovat. Je asi otázkou na co, či koho. Je otázkou v jakém směru, ale zkusíme se dnes zamyslet nad stěžováním, kterým jsme si prošli asi všichni z nás.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65 | Přečteno: 195x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

I tohle je kousek štěstí. Radosti a prožitků štěstí není nikdy dost. Každý z nás si umíme radost sami udělat, kousek štěstí prožít a když nám k tomu pomůže někdo druhý, tím lépe. Vše jsem potkal...

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97 | Přečteno: 143x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

A ještě jednou, Ach, ta naše očekávání. Tušíte, jak nám ovlivňují život? Ovlivňují, to si pište. Jen se nad nimi zkusme zamyslet, vždyť nás atakují každý den. Každý den něco očekáváme a pak...

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,59 | Přečteno: 124x | Diskuse| Společnost

Pavel Chalupský

Podobnost nikoliv však náhodná.

Je 22. únor. Venku jak na jaře a ne uprostřed kalendářní zimy. Co se dá dělat. Milovníci zimních sportů si radovánek neužívají, silničáři si lebedí a řidiči jsou taky spokojení. Procházím městským parkem a...

26.2.2024 v 7:43 | Karma: 14,18 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 706
  • Celková karma 11,49
  • Průměrná čtenost 369x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik