Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Každou naši jednotku, která je nasazena v Afganistanu případně jinde, doprovází vojenský duchovní. Je s nimi od počátku jejich přípravy na našem území. Důvod je prostý: Vojáci jsou na takové misi vystaveni stresům, přítomnost kaplana zlepšuje jejich psychický stav. Byl i případ, že jednotku bez duchovního museli předčasně stáhnout.

1 0
možnosti

Zdravím a děkuji a ctím Váš názor. Přesto si stále myslím, to co jsem napsal. Tento úkol má převzít velitel jednotky. Párkrát jsem to na vojně i u policie zažil. To je pravý velitel. Ch.

0 0
možnosti

Tady si nejsem jistá pane Chalupský, pokud už musí armáda vůbec existovat a také možnost, že by vojáci museli bojovat za svou vlast na život a na smrt, pak určité procento z nich je věřících, a pak pro ně, by asi duchovní (té které církve) byli pomocí před bojem - i po něm. Možná i v případě, že by se bojovalo za méně ušlechtilé pohnutky, dokonce pro nic - prvním přikázáním v armádě totiž pro obyčejného vojína je: "Napřed poslechni bez meškání rozkaz - až teprve poté si můžeš jít stěžovat.". Když už musí obyčejný voják toto v každé situaci dodržovat, pak by mu měl být duchovní k dispozici a pomáhat. To už žádnou armádu nezruinuje - válka stojí moře peněz za jiné věci. Na řadovém vojákovi totiž neleží ona obří odpovědnost - vybírat si za co se má bojovat. To si musí zodpovídat velitelé, generálové a hlavně politici. A tak vidíte sám, proč nevím, zda duchovní v armádě šmahem odmítat. To se žehnáním zbraní - asi to je fakt omyl, a pokud ne, i mezi duchovními mohou být hlupáci. Všimněte si, že užívám termín duchovní - mluvím o všech náboženstvích, které mohou vojáci vyznávat. Myslím, že tento můj názor platí pro všechny. Bez výjimky. Ale berte v potaz, že je to jen názor můj - ženy, matky syna a babičky dvou vnuků, která na vojně ani ve válce nikdy nemusela být. Bohudíky. Zdravím. [>-]

2 0
možnosti

Zdravím. Napsala jste to velice hezky. Jen dovětek. Církví máme x a duchovní v armádě zastupuje jen římsko-katolickou církev. Takže kolik je v ČR registrovaných církví, tolik kaplanů? To snad ne. Jejich roli opravdu vnímám jinak. Ch.

0 0
možnosti
Foto

Duchovní křesťanských církví nežehnají nikdy zbraně, ale dojde-li již k tragédii války, tak prosí za ty, kteří ne z vlastní vůle, ale z politického rozhodnutí musí nasazovat své životy. Jde zde o konkrétní lidi, kteří stojí tváří v tvář možné smrti a v takové chvíli je na místě, aby byli duchovně doprovázeni, pokud to neodmítají. Za druhé světové války měla arnáda USA kaplany a i rabíny.RvRvRv

6 0
možnosti

Nikoliv, pane Kindle, nikoliv. Tak, jako byly nedávno požehnány hasičské cisterny byly žehnány i zbraně. Nevím, možná aby uchránily ty. kteří s nimi budou bojovat. Ale byly to zbraně, kterým bylo (ve velkém) žehnáno. Předpokládám, že v R-U samozřejmě křesťanskými duchovními.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby jen žehnání – podle autora dokonce svěcení. ;-D Taky je ještě mohli křtít...

4 0
možnosti
  • Počet článků 706
  • Celková karma 12,31
  • Průměrná čtenost 369x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik