Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LJ

Každou naši jednotku, která je nasazena v Afganistanu případně jinde, doprovází vojenský duchovní. Je s nimi od počátku jejich přípravy na našem území. Důvod je prostý: Vojáci jsou na takové misi vystaveni stresům, přítomnost kaplana zlepšuje jejich psychický stav. Byl i případ, že jednotku bez duchovního museli předčasně stáhnout.

1 0
možnosti
PC

Zdravím a děkuji a ctím Váš názor. Přesto si stále myslím, to co jsem napsal. Tento úkol má převzít velitel jednotky. Párkrát jsem to na vojně i u policie zažil. To je pravý velitel. Ch.

0 0
možnosti

Tady si nejsem jistá pane Chalupský, pokud už musí armáda vůbec existovat a také možnost, že by vojáci museli bojovat za svou vlast na život a na smrt, pak určité procento z nich je věřících, a pak pro ně, by asi duchovní (té které církve) byli pomocí před bojem - i po něm. Možná i v případě, že by se bojovalo za méně ušlechtilé pohnutky, dokonce pro nic - prvním přikázáním v armádě totiž pro obyčejného vojína je: "Napřed poslechni bez meškání rozkaz - až teprve poté si můžeš jít stěžovat.". Když už musí obyčejný voják toto v každé situaci dodržovat, pak by mu měl být duchovní k dispozici a pomáhat. To už žádnou armádu nezruinuje - válka stojí moře peněz za jiné věci. Na řadovém vojákovi totiž neleží ona obří odpovědnost - vybírat si za co se má bojovat. To si musí zodpovídat velitelé, generálové a hlavně politici. A tak vidíte sám, proč nevím, zda duchovní v armádě šmahem odmítat. To se žehnáním zbraní - asi to je fakt omyl, a pokud ne, i mezi duchovními mohou být hlupáci. Všimněte si, že užívám termín duchovní - mluvím o všech náboženstvích, které mohou vojáci vyznávat. Myslím, že tento můj názor platí pro všechny. Bez výjimky. Ale berte v potaz, že je to jen názor můj - ženy, matky syna a babičky dvou vnuků, která na vojně ani ve válce nikdy nemusela být. Bohudíky. Zdravím. [>-]

2 0
možnosti
PC

Zdravím. Napsala jste to velice hezky. Jen dovětek. Církví máme x a duchovní v armádě zastupuje jen římsko-katolickou církev. Takže kolik je v ČR registrovaných církví, tolik kaplanů? To snad ne. Jejich roli opravdu vnímám jinak. Ch.

0 0
možnosti
Foto

Duchovní křesťanských církví nežehnají nikdy zbraně, ale dojde-li již k tragédii války, tak prosí za ty, kteří ne z vlastní vůle, ale z politického rozhodnutí musí nasazovat své životy. Jde zde o konkrétní lidi, kteří stojí tváří v tvář možné smrti a v takové chvíli je na místě, aby byli duchovně doprovázeni, pokud to neodmítají. Za druhé světové války měla arnáda USA kaplany a i rabíny.RvRvRv

6 0
možnosti
VH

Nikoliv, pane Kindle, nikoliv. Tak, jako byly nedávno požehnány hasičské cisterny byly žehnány i zbraně. Nevím, možná aby uchránily ty. kteří s nimi budou bojovat. Ale byly to zbraně, kterým bylo (ve velkém) žehnáno. Předpokládám, že v R-U samozřejmě křesťanskými duchovními.

0 0
možnosti
Foto

Kdyby jen žehnání – podle autora dokonce svěcení. ;-D Taky je ještě mohli křtít...

4 0
možnosti