Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já jsem si kdysi, už je to hodně dávno, přečetla knížku francouzského horolezce, horského vůdce a úžasného člověka Gastona Rébuffata "Hvězdy a bouře". Je to vlastně popis historie zlézání 6 nejobtížnějších severních stěn v Alpách. On celá léta provázel turisty a posléze i horolezce po horách. Byl výtečný sportovec, jestli se nemýlím, účastnil se úspěšné výpravy na Annapúrnu. Zářil mezi poválečnými horolezci jako velká hvězda, a tak měl všechny předpoklady být na sebe hrdý, mít o sobě vysoké mínění. Ta kniha je zpověď jeho lásky k horám. On nikdy ani nepomyslel na nějaké "pokořování hor". On tam celý život s velkou pokorou vodil své zákazníky, horám a přírodě se kořit. Miloval svou práci, hory, přírodu a je to znát z každé věty té knihy. Každému, kdo přemýšlí o pokoře, bych doporučovala, si tu knížku přečíst. A pak pozorovat ty, co opravdu něco v životě dokázali, ty, co svou práci milují. Tam se většinou pokora od slova pokořovat nevyskytuje. Ale tam o to víc vystupuje sláva člověka, lidského génia a úsilí, prostředí pro všechny zlepšovat. Děkuji pane Chalupský, tento námět bychom si v dnešní době měli opakovat jako mantru. Hezký víkend.:-)

1 0
možnosti

Zdravím a děkuji za krásný doslov. Tu knihu doporučím mému kamarádovi-horolezci. Přeji...Chalupský

0 0
možnosti
Foto

No, to je otázka...Stvoření je i Stvoření člověka, který chce také tvořit...a k tvorbě potřebuje místo a tím nutně přírodu pokořuje...hodně nad tím přemýšlím a tak jednoduše to nevidím. V rámci karmického cyklu to tak je, nakonec se člověk dostane do bodu, kdy jen s láskou pozoruje, ale právě ty činnosti, konkurence nápadů, to je Stvoření...člověka...jak to udělat bez zabírání Země? To fakt nevím. To je rébus...a hodně bolavý, protože k přírodě mám hluboký vztah a každá poničená cesta či kus lesa mě bolí. Na druhou stranu kulturní krajina s lesy, loukami, alejemi, ojedinělými stromy je pro mě krásnější, než monolit lesa a to je také dílo člověka...asi jsem zastáncem určité balance. Skladové prostory lemující města, tím více, když jsou opouštěné, do té harmonie nepatří. Ani reklamy na spotřební půjčky a na to "co všechno musíte mít, jinak nebudete in" - v rámci MLM dokonce strašení, že nebudete konkurenceschopní (např. žehlička na vrásky). Kácení deštných pralesů a přejídání tam také nepatří. Chtít mít pořád nové hračky a oblečení, že už to člověk ani nevnímá, tam také nepatří.

1 0
možnosti

Zdravím a děkuji za Váš krásný názor, který sdílím. Přeji...Chalupský

0 0
možnosti
  • Počet článků 706
  • Celková karma 12,31
  • Průměrná čtenost 369x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik