Pavel Chalupský

Maršálská hůl.

20. 03. 2017 6:32:18
Kdysi, kdesi, kdosi řekl, že každý voják nosí ve své torně maršálskou hůl. Jo, to byly časy, kdy si voják musel svoji kariéru (nebo holý život) vybojovat a tím pádem i zasloužit na bitevním poli. Dnes?

Nebyl jsem vojákem, myslím z povolání. Byl jsem policistou, což je docela podobné. Byl to, a tak trochu ještě je, vojensky organizovaný sbor. Už sice nemáme náčelníky, ani velitele, ale vedoucí, ředitele, koordinátory a managery.

Tak nevím, zda je policie ještě vojensky organizovaný sbor, či firma.

Terminus technicus vedoucí, ředitel, manager.... patří do úplně jiných kategorií, než vojenských, či jim podobných. Jo, kde jsou ty časy, kdy mě velel náčelník a velitel. Velice rád na to vzpomínám. To byli staří praktici. A bez vejšky.

Pak ale přišly jiné časy. Moderní. Psal se rok 1996 a vzpomínám si, jak jsem se na Policejní akademii připravoval na zcela nový předmět Policejní management. Žádné učebnice, žádná skripta. Nic. Ani zkoušející a přednášející nevěděli co to vlastně je, tak nás učili ekonomický management. Prý je to podobné.

A tak se management vžil i do velících struktur policie. Policie potřebovala "novou krev". Každý s jakoukoliv VŠ byl vítáááán. Jsi učitel tělocviku? Nevadí. Jsi dělostřelec od armády? Nevadí. Jsi zootechnik? Nevadí. Hlavně že máš nějakou vejšku. My z tebe uděláme hned vyšetřovatele. Ne policajta od píky, ale hned vyšetřovatele. A tak tihle vysokoškoláci rovnýma nohama naskočili do procesu vyšetřování velkých kauz, kde proti nim stáli fundovaní, vystudovaní juristi, advokáti. No, výsledky vyšetřování si dokážete představit sami. To byla ta "krásná" 90. léta, plná nejen mordů, ale i ekonomických kauz (rozkrádání, tunelování).

No a pak byla zavedena tzv.výběrová řízení na vedoucí posty. A tak se stává, že již po pár letech služby máme plukovníky, po dalších letech generály. Kolik těchto managerů má policejní, nebo právické vzdělání? I maršál Malinovskij by koukal, kolik mají medailí a že tiskový mluvčí má hodnost plukovníka.

Jo, dříve si voják nesl maršálskou hůl v torně. Musel si ji vybojovat. Ukázat co umí. Dnes stačí konexe a "výběrové řízení". Položme si základní otázku. Proč policejního prezidenta vybírají politici? Ne za vzorné plnění služebních, ale politických úkolů. Koho chleba jíš......Zapomeňte na tornu.

Hodnosti mění mravy, říká jedno latinské přísloví. Pod to se podepíšu.

Z myšlenek a služby sepsal: Chalupský Pavel

Autor: Pavel Chalupský | karma: 21.23 | přečteno: 535 ×
Poslední články autora