Proč pro Boha pořád tolik jíme?

  Prosil bych knedlo zelo vepřo, 12 knedlíků a k tomu pivko, nebo raději dvě, ať se to pěkně spláchne. Vždyť je to naše národní jídlo.  

Taky znáte ten krásný pocit, když vám chutná a dobře se najíte? Krásné téma pro každého z nás, zejména pro ty, kteří neustále řeší různé a jiné nesmyslné diety a pořád se diví, že nezabírají.

 

Já nepatřím mezi dietáře, nepatřím mezi ty, kteří by neustále řešili svoji váhu, nadváhu, či podváhu. A jsem tomu rád. Zrovna tak rád se najím a přiznám, že i když jsem v tomhle směru docela disciplinovaný, občas neodolám pokušení a dobrého jídla se i přejím. Rovněž přiznám, že mám potom někdy lehké výčitky, že jsem své chutě nezvládl.

 

Kdo z nás ale opravdu zažívá hlad? Jsou to spíše jen chutě, a jak sám na sobě pozoruji, s chutí na něco dobrého mám spojené velice příjemné smyslové prožitky. Dobré jídlo si vychutnáváme. Zkusme tedy při jídle pozorovat své pocity, to příjemno, které se v těle a mysli rozplývá.

 

Když se nad tím zamýšlím, jde nám tedy o nasycení z potřeby hladu? Ne.

 

                                     Jde nám o příjemný prožitek s jídlem spojený.

 

Říkáme si, že se jdeme najíst, že máme hlad, ale ten podvědomě maskujeme do prožitku, příjemného pocitu, který z jídla máme (pokud nám ovšem zrovna to jídlo chutná, jinak je po příjemném prožitku a pocitu) a uvedeme své tělo a mysl do stavu blaženosti.

 

A v tom je právě, jak se říká, zakopaný pes, či spíše jádro problému, proč mnozí z nás máme potřebu jíst více než je zapotřebí. My hledáme ten stav blaženosti, ten příjemný pocit. Proto si myslím, že diety nemohou fungovat, neboť při nich lidé příjemné pocity a stav blaženosti nezažívají.

 

Co s tím? Řešení je jednoduché, ale cesta k řešení jen tak jednoduchá nebude. Zkusme si nahradit příjemné a blažené prožitky z jídla něčím jiným. Tak trochu zkusit ošálit naši mysl a zkusit si navodit a nahradit příjemné pocity z jídla něčim jiným. Je na každém z nás, co si vybereme. Stejně jako z jídelníčku.

 

Nehoruji za nejedění, či hladovění. Horuji za nepřejídání a když na nás přijde nějaká mlsná, zkusme to. Občas to zvládám, takže vím, že to jde. Jiných příjemných pocitů máme přece každý víc, než je nabídka různých pokušení v obchoďáku.

 

Z myšlenek a prožitků sepsal: Chalupský Pavel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Chalupský | čtvrtek 14.9.2017 7:34 | karma článku: 18,49 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Pavel Chalupský

Jsou lidé, jsou věty...

18.3.2024 v 7:24 | Karma: 8,88

Pavel Chalupský

Nestěžujme si.

14.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,65

Pavel Chalupský

I tohle je radost.

12.3.2024 v 7:20 | Karma: 8,97

Pavel Chalupský

Ach, ta naše očekávání.

11.3.2024 v 7:14 | Karma: 7,59