Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já bych nehledala detaily v tom, jak se snáší logik s idealistou, ale jak věcně o rozdílech ve svých názorech, dokáží spolu diskutovat. Moc to dnes nefunguje - zvlášť na internetu. Tady je většinou katalyzátorem stoky v diskusích možnost anonymity diskutujících. Zdravím. R^

0 0
možnosti

A logika je v protikladu k ideji a spřízněná s hmotou? Vždyť právě logika je nosnou konstrukcí idealistických myšlenkových systémů (včetně teologických), logika je čímsi jako seberozvíjením samotné ideje, logik se pohybuje výhradně v abstraktní oblasti. Ta osa sporu obvykle vede trochu jinak: na jedné straně idealisté s idejemi, rozumem, logikou a úsudky, na druhé straně materialisté s hmotou, experimenty, čísly a fakty.

0 0
možnosti

Máte jiný názor? To není tak důležité. Podstatné je, zda je váš názor správný nebo chybný. Hned vám uvedu příklad chybného názoru, a to z vašeho článku. Píšete: "Často se střetávají idealisti a logici. Idea se zde střetává s hmotou." To je ale nesmysl. Střetávat se mohou idealisté s materialisty. Idea je myšlenka, což značí (zjednodušeně), že idealisté vycházejí z toho, že základem je myšlenka. Materie je hmota, což značí (zjednodušeně), že materialisté vycházejí z toho, že základem je hmota. V zásadě nelze rozhodnout, kdo má pravdu. Je to zhruba stejné, jako se ptát, jestli bylo dřív vejce nebo slepice.

Výraz logika pak běžně znamená myšlenkovou cestu, která vedla k určitým závěrům. Tím, co je základem, se logika nezabývá. Z toho ovšem vyplývá, že jak idealista, tak materialista mohou uvažovat logicky i nelogicky.

Formulace "mám jiný názor" je často užívána, aby zakryla lenost či neschopnost dotyčného poznávat pravdu a realitu. Vy jste jedno nebo druhé převedl ve svém článku názorně.

2 0
možnosti
  • Počet článků 706
  • Celková karma 12,31
  • Průměrná čtenost 369x
Zápisník vnitřního zpravodaje.

Pracoval jsem 31 let jako policista. Tuto práci jsem vnímal jako službu pro občany. Po odchodu od policie jsem se začal hlouběji zamýšlet nad podstatou lidského bytí a života na Zemi, vztahu k přírodě, vztahům mezilidským a partnerským. Nechci kohokoliv poučovat, jenom nabízím jiný, trochu neotřelý pohled na daná témata.

Seznam rubrik